Oikeanlainen ruokavalio varmistaa ihon ja turkin hyvinvoinnin

Iho on koiran suurin elin ja käsittää karvoineen yli kymmenen prosenttia eläimen koko ruumiinpainosta. Noin kolmekymmenkiloisen koiran ihon pinta-ala on lähes neliömetrin kokoinen.  Iholla on useita tehtäviä. Se suojelee elimistöä ulkoisilta tekijöiltä, osallistuu elimistön vastustuskyvyn muodostumiseen ja toimii varastona erilaisille aineille, kuten vitamiineille, rasvoille ja vedelle. Iho myös kykenee tuntemaan mm. kosketusta, kipua, kutinaa sekä lämpötilan muutoksia ja välittämään näitä aistimuksia eteenpäin.

Ihon ja turkin terveys on tärkeää eläimen yleisen hyvinvoinnin kannalta. Tulehtunut, kutiseva iho ja huopaiseksi takkuuntunut turkki aiheuttavat koiralle todella ikävän olon ja voivat pahimmillaan johtaa yleisoireisiin, mikäli tilanteeseen ei puututa.

Tärkeä osa ihon ja turkin kunnossapitoa on oikeanlainen ruokinta. Tarjotaanpa koiralle sitten teollista valmisruokaa tai kotiruokaa, ravintoainekoostumuksen tasapainoisuudesta on varmistuttava.

Yksi tärkeimmistä tekijöistä ruokavaliossa ihon hyvinvoinnin kannalta on proteiinin, eli valkuaisaineen, määrä ja ennen kaikkea sen laatu. Valkuaisaineen rakennuspalikoita ovat aminohapot, joita koira tarvitsee kaikkiin elimistön toimintoihin. Ihon ja karvapeitteen uusiutuminen kuluttavat suuren osan koiran päivittäin nauttimasta valkuaisaineesta, joten sen puute näkyy ennen pitkää koiran turkin laadun heikkenemisenä ja iho-ongelmina.  Pelkkä suuri pitoisuus valkuaisainetta ei kuitenkaan riitä varmistamaan riittävää saantia, vaan valkuaisaineen on oltava lisäksi korkealaatuista ja hyvin sulavaa.  Toisin kuten usein kuulee puhuttavan, valkuaisaineen alkuperä ei ole niin merkittävä tekijä. Parhaimmillaan ruoka koostuu tasapainoisesti sekä eläin- että kasvisperäisestä valkuaisaineesta, jolloin varmimmin turvataan kaikkien tärkeiden aminohappojen saanti. Ihon kannalta oleellisimpia aminohappoja ovat erityisesti karvan tärkeimmän valkuaisaineen, keratiinin muodostumiselle välttämättömät rikkipitoiset aminohapot metioniini ja kystiini sekä kudosten uusiutumiseen osallistuva histidiini.

Toinen tärkeä osa ruokavaliota ihon suhteen on ruuan oikeanlainen rasvakoostumus. Jotta iho pysyy pehmeänä ja turkki kiiltävänä, on koiran saatava ravinnostaan oikeanlaisia rasvahappoja. Omega-6 ja omega-3 rasvahapot auttamat säilyttämään ihon kosteuden, lisäävät sen uusiutumista ja osallistuvat myös ihon puolustuskyvyn ylläpitoon. Erityisesti atopiaan taipuvaiselle ja ihotulehduksista kärsiville koirille riittävä omega-3 rasvahappojen ja näistä erityisesti eikosapentaeenin (EPA) ja dokosaheksaeenin (DHA) saanti on tärkeää.  Kyseisiä rasvahappoja saadaan helpoimmin kalaöljystä. Koiran elimistössä rasvahappojen muuntelu on heikompaa kuin esimerkiksi ihmisellä, jonka vuoksi on tärkeää, että koira saa kaikki välttämättömät rasvahapot oikeassa muodossa päivittäisestä ravinnostaan.

Muita ihon hyvinvoinnin kannalta merkittäviä ravintoaineita ovat muun muassa vitamiinit, joista tärkeimpänä mainittakoon rasvaliukoiset A- ja E-vitamiini sekä tietyt vesiliukoiset B-ryhmän vitamiinit. Monien muiden tehtäviensä lisäksi A-vitamiini säätelee ihon uusiutumista ja talin muodostumista. Se on myös tärkeä ihon pintakerroksen eheyden säilymisessä.  E-vitamiini on voimakas antioksidantti ja säätelee mm. rasvahappojen hapettumista. A- ja E-vitamiini varastoituvat elimistöön ja niiden mahdollinen puute ravinnossa havaitaan vasta pidemmän ajan kuluttua.  B-ryhmän vitamiineista tärkeimpiä ihon hyvinvoinnin kannalta ovat biotiini ja riboflaviini jotka osallistuvat mm. aminohappojen ja rasvahappojen aineenvaihduntaan ja energiantuotantoon. Pantoteenihappo ja niasiini puolestaan suojaavat ihoa sekä auttavat estämään ihon kuivumista. Koliini ja inositoli ovat solukalvojen rakentajia ja osallistuvat myös ihon kosteustasapinon säilyttämiseen ja erityisesti jälkimmäinen myös karvan kasvuun. Vesiliukoisia vitamiineja ei varastoida elimistössä, joten niitä eläin tarvitsee ruokavaliostaan mieluiten päivittäin.

Hivenainepuutoksista selkeimmin iholla ilmenevät sinkin ja kuparin puute. Liian vähäinen sinkin saanti voi aiheuttaa iholle punoitusta, hilseilyä ja karvanlähtöä. Kuparin puute voi puolestaan johtaa hauraaseen karvaan ja turkin värimuutoksiin. Hivenainepuutokset ovat verrattain harvinaisia.

Oikeanlaisella ruokavaliolla voidaan vaikuttaa sekä koiran ihon terveyteen että turkin laatuun. Helpoimmin oikea ravintoainekoostumus koiran ruokavaliossa saavutetaan turvautumalla teollisesti valmistettuihin, korkealaatuisiin täysrehuihin. Näistä on myös usein valittavissa erityisiä, ihon ja turkin hoitoon suunnattuja ruokia, joissa kaikki edellä mainitut tekijät on huomioitu erityisen tarkasti. Kotiruoan tarjoaminen koiralle vaatii omistajaltaan enemmän paneutumista ja vaivannäköä, jotta lopputuloksena on tasapainoinen, myös ihon hyvinvointia tukeva ruokavalio.

ELL Henna Söderholm,  asiantuntijaeläinlääkäri, Royal Canin Finland (tämä artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 2011)